Archief

23-4-2019

Koor Bright Singing

Al langere tijd speelde bij Piet Geertsma het idee om te zingen in een koor. Het moest een koor zijn dat van alles op het repertoire had staan, behalve religieuze nummers. In de Wieringermeer bestond nog geen dergelijk koor. Nadat hij zijn ideeën had gedeeld met Wim Broer, bleek deze als dirigent een plekje te hebben op de dinsdagavond. Wies Weijdema gaf aan om hem te willen helpen met het eventuele opzetten van dit koor. Er werd een informatieavond gehouden. Dit om te kijken of er genoeg animo zou zijn. Deze avond werd boven verwachting druk bezocht en zo ging er op 06-01-2009 een nieuw koor van start met maar liefst 96 leden.

Toen ook Gert-Jan Weel bereid werd gevonden om het koor op de piano te begeleiden, kon het koor volwaardig van start gaan. Alleen de naam ontbrak nog. Aan de leden werd gevraagd om ideeën aan te dragen en uit de vele namen, werd uiteindelijk de naam “Bright Singing”gekozen. Er werd begonnen met ± 10 muziekstukken. Dit is vijf jaar later uitgegroeid tot meer dan 50 stukken muziek. Het koor repeteert iedere dinsdagavond in Middenmeer en zingt een breed repertoire, van “golden oldies” tot modern klassiek. Net zo divers als de muziek die gezongen wordt, zijn de leden. Maar uiteindelijk vallen deze verschillen weg als er gezamenlijk en met veel plezier wordt gezongen als één koor.

 

Wim Broer uit Andijk is als vast dirigent verbonden aan het koor. Als zoon van twee muzikale ouders werd hij al op jonge leeftijd gestimuleerd om iets met muziek te gaan doen. Dit was geen straf voor de jonge Wim en hij begon met lessen op klassiek orgel en Hammondorgel. Als jonge twintiger besloot hij dat hij met muziek zijn brood wilde verdienen en hij stopte veel tijd in pianospel, orgelspel en koorzang. Volgens zijn eigen zeggen: “Tot op de dag van vandaag mijn beste keuze geweest”. Samen met andere muziekliefhebbers heeft Wim vele concerten, muziekprojecten en reizen kunnen uitvoeren en maken. Dit waren en zijn belangrijke hoogtepunten in zijn muzikale loopbaan. Naast Bright Singing dirigeert Wim nog bij vier ander koren. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat hij van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt en van zijn beroep zijn hobby. Hij ziet Bright Singing als een saamhorig koor, dat met veel plezier samen muziek maakt. Hierbij is het luchtige repertoire goed passend bij deze groep zangers. Wim blijft het geweldig vinden om met een koor, al musicerend van een idee naar een uitvoering te komen.

Simon de Boer is een wat meer door de wol geverfde pianist. Hij begon op 7 jarige leeftijd met orgelles. Vanaf zijn 12e ging hij kerkdiensten begeleiden. Op 15 jarige leeftijd werd hem door zijn orgelleraar gevraagd om het koor te begeleiden, waar hij de dirigent van was. Hier bleek echter geen orgel te staan, maar een piano. Dit was een verrassing, maar het bleek hem erg goed af te gaan. Zo werd hij min of meer  “gedwongen” tot het spelen op de piano. Op 17 jarige leeftijd ging hij samen met een vriend spelen in een band. Zo werd het muziekgenre uitgebreid van kerk,- en klassieke muziek naar popmuziek. En dan met name blues en rock ’n roll. Wat tot op de dan van vandaag Simon de leukste muziek vind om te spelen. Na een jaar met veel optredens werd het bandje uitgebreid met een bassist en een drummer. Tevens speelde hij in die periode in een combo, dat een jongerenkoor begeleide. Een geweldige ervaring kwam op zijn pad. Hij mocht in een uitverkocht Carré een  balletgroep begeleiden. Tevens waren er tijdens dit optreden vier koren aanwezig die hij begeleide. Omdat zij Simon uiteraard kenden van het repeteren, gingen zij staan toen hij opkwam. De rest van Carré dacht, wow die is vast bekend. Zo kreeg hij zijn eerste staande ovatie, nog voordat hij een noot gespeeld had. Naast het begeleiden van kerkdiensten en koren van verschillende pluimage, heeft Simon nog een half jaar door Europa getrokken met een jazzband. Grootse optredens in Wales, Engeland, Duitsland, België en Denemarken, met maar liefst 2000 toehoorders, maken van Simon een allround pianist die zijn mannetje staat.